kerkelijk jaar


kerkelijk jaar 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

periode van de vierde zondag voor Kerstmis tot de vijfde zondag voor de daaropvolgende Kerstmis, waarin zich het verloop voltrekt van de kerkelijke feestdagen met hun veelal specifieke Bijbelpassages, gezangen en gebeden

Algemene voorbeelden


Op kalenders worden meestal alleen de maanden, de weken en de dagen aangegeven. Christenen kennen ook een liturgisch jaar, ook wel kerkelijk jaar genoemd. Daarin zijn de feestdagen opgenomen. Het liturgisch jaar heeft een eigen ritme, dat begint op de vierde zondag vóór kerstmis.

http://www.meerdanikzelf.nl/2011/04/het-kerkelijk-of-liturgisch-jaar/,

Het kerkelijk jaar begint op de vierde zondag voor Kerstmis, dat is de eerste zondag van de Advent en eindigt op de vijfde zondag voor Kerstmis ofwel op het feest van Christus Koning.

http://www.vpkb.be/

Het kerkelijk jaar wordt op twee manieren ingedeeld. De belangrijkste indeling is het Proprium de Tempore, het eigene van de tijd, met de drie kringen rond de hoogfeesten van Kerstmis, Pasen en de tijd na Pinksteren. Een tweede indeling, het Proprium de Sanctis of het eigene der heiligen, loopt daar doorheen en viert de feesten van de heiligen. Beide indelingen kunnen elkaar aanvullen, maar ook overlappen. Soms kan een feest uit de ene kring dat uit de andere verdringen.

http://users.pandora.be/greetendirk/gregoriaans/NL/mu_01.htm